Postopek presnemavanja video kaset ali digitalizacija video kaset v digitalni format

Za pretvarjanje analognega formata kaset v digitalni format je potrebno kar nekaj naprav, ki jih povežemo skupaj, da se predvajani material pretvori:

1. Predvajalnik

Potrebujete napravo s katero boste video format predvajali. To je običajno kar sama naprava s katero je bil video posnet ali predvajalnik.

Lahko je to kamera s katero ste posneli kasete, lahko je to video kamera s katero ste snemali vaše spomine na majhne kasete, lahko je to snemalnik zvoka s katerim ste snemali glasbo ali pogovore, lahko pa je to projektor filmskega traka, s katerim ste projicirali starejše posnetke/filme na platno.

Vsaka od teh naprav ima po vsej verjetnosti izhod preko katerega lahko pošilja signal na (npr. televizijo), ki bo potem predvajani posnetek prikazovala.

Naša naloga je, da prestrežemo ta izhodni signal in ga pošljemo preko digitalnega pretvornika na računalnik, ga tam posnamemo in dodatno obdelamo.

Za to nalogo presnemavanja kaset na USB ključek, bomo potrebovali poseben pretvornik, ki ga lahko vstavimo med naš video rekorder/kamero in računalnik, ki bo potem ta signal snemal.

V kolikor ste posnetke posneli z digitalno kamero, se lahko ta digitalna kamera že kot sama poveže v računalnik in za njo pretvornik ni potreben). V kolikor jo imate, lahko preskočite korak 2 in nadaljujete z branjem pri koraku 3.

2. Pretvornik

Da lahko pretvorite analogni signal, ki ga ustvarja starejša predvajalna naprava, v digitalni računalniški format, potrebujete pretvornik (naprava za presnemavanje videa na usb ključek, na dvd ali v digitalni format).

Pretvornik je naprava (v vrednosti 50 – 3000€), ki se vstavi med vaš video rekorder ali starejšo video kamero s katero ste posneli posnetke in računalnik, ki bo predvajani posnetek snemal.

Pretvornik bo sprejel analogni signal vašega predvajalnika in ga poslal na izhod kot digitalni signal, ki ga zajamete z grafično kartico vašega računalnika.

3. Grafična kartica in video montažni program

Na računalniku potrebujete poseben video montažni program, ki bo signal s pretvornika zaznal in ga posnel na računalnik (npr. Adobe Premiere, Final cut, Sony Vegas, ipd.).

Video predvajalnik bo kaseto predvajal, pretvornik bo analogni signal pretvarjal v digitalnega, računalnik pa bo sprejel ta digitalni signal in ga posnel.

Ta postopek se bo zgodil v času 1:1. Računalnik snema le tako hitro kot se kaseta predvaja.

Na računalniku bo potem nastala video datoteka, ki jo lahko predvajate na vsakem računalniku s predvajalnikom medijev/filmov.

Prav tako boste to datoteko lahko skopirali na USB ključek ali trdi disk in vaše posnetke predvajali na pametni televiziji.

Kako se lotiti presnemavanja kaset na računalnik?

Obstajata dva načina preko katerih se lahko vaše video kasete presnamejo v digitalni format.

To lahko storite sami preko postopka, ki smo ga opisali zgoraj, ali pa najamete strokovnjaka, kot smo mi pri Video-JPL, ki se s presnemavanjem video kaset na USB ključek ukvarjamo in že imamo vse potrebne naprave in izkušnje.

Pomembno je, da z napravami ohranimo kvaliteto posnetka tako kot je na originalu na vaši kaseti.

Vse kar morate narediti je zbrati vse vaše kasete, se z nami dogovoriti za sestanek, nam kasete prinesti ali poslati po pošti in v roku nekaj dni vam jih bomo presneli v digitalni format.

Priskrbimo vam lahko USB ključek ali prenosni disk, na katerem boste prejeli vaše posnetke.

V kolikor bi se želeli dogovoriti za digitalizacijo video kaset ali presnemavanje videokaset, nas lahko kontaktirate. Nahajamo se blizu avtoceste v Domžalah, lahko pa nam kasete pošljete tudi po pošti.

Telefon: 051 677 652 – Jože Lazar
Mail: kontakt@video-jpl.com